Bewustwordingsmomentjes                Intuïtie, creativiteit en inzichten                            
 

6 juli:
Wat voeding met je lichaam kan doen.
Zo rond de eeuwwisseling had Peter veel last van zijn reuma,
waar hij al zo’n tien jaar mee rondliep. Vooral zijn polsen en enkels zaten “op slot”
en die kon hij bijna niet bewegen. Auto rijden lukte niet en we hadden onze vakantie uitgesteld. Wat de reumatoloog voor hem kon doen was: zijn pillen ophogen.
Daarna was het draagbaar, maar écht beter werd het er niet van.
Toen we later alsnog op vakantie gingen kreeg hij van de vrouw van het pension in Kniebis,
waar we verbleven, informatie over een kliniek die voor hem een dieet kon voorschrijven.
Peter vroeg dat aan en een broer van een kennis vertaalde het.
In dat dieet stond ook dat je maar heel weinig vlees mocht eten,
en toen zei Peter: “dan hou ik helemaal op met vlees eten”. Het dierenleed greep hem aan.
Mij stond vlees ook al een tijdje tegen, en ik deed met hem mee.
Vanaf die tijd aten we vegetarisch. Dat is in het begin wel wennen, want wat eet je dan?
Er waren destijds nog maar weinig vleesvervangers, maar je had een soort van hamburgertjes,
die wel te eten waren, als je er maar genoeg mayonaise, curry en uien op deed,
want dan proefde je het niet zo. Maar die sauzen zijn ook niet gezond.
Dus maak je veel gerechten met kaas, en dat is een goed alternatief.
Tegenwoordig heb je heel veel vegetarische producten, maar als je op de achterkant
van de verpakking kijkt heb je er de strot al van vol.
Er zitten heel veel ingrediënten in die je helemaal niet wilt eten.
Onnatuurlijke dingen en veel toevoegingen en smaakversterkers, rare vetten enz. enz.
Dat reuma dieet hield ook in: "geen koffie, geen zwarte thee, geen frisdranken, wel sappen,
geen alcoholische dranken, geen melkproducten, alleen zure melkproducten,
zoals yoghurt en kwark, maar dan wél naturel, geen light producten,
niets uit potjes, blikjes, pakjes en zakjes, geen gefrituurde producten,
geen chips en al dat soort knabbeltjes voor bij de buis. Wel verse noten,
geen sauzen zoals mayonaise en curry en zo, geen margarines, wel roomboter,
geen gebak, koekjes, witbrood of pizza, geen snoep en suiker,
kortom: alles zonder toevoegingen en zo veel mogelijk vers en onbewerkt voedsel."
Dat viel nog niet mee in het begin. Ik deed hier ook aan mee, “want als de ene niets mag hebben en de ander wel, dan is dat niet te doen,” vond ik, enne,
dat dieet zou voor iedereen wel eens heel gezond kunnen zijn.
Natuurlijk lukte het niet altijd om steeds maar nee te moeten zeggen, vooral op feestjes,
maar ik denk dat hij zich er voor 80 % aan kon houden.
Zijn klachten werden langzaamaan steeds minder, en na een jaar had hij nergens meer last van
en was gestopt met de pillen. Hij had het niet meer nodig.
Wat voeding met je lichaam kan doen.
Maar het is zo verleidelijk als je in de winkel komt, en wat denk je van al die reclames?
De winkels puilen uit met kant en klare maaltijden, allemaal voor het gemak,
en als je veel recepten leest dat is het vaak, een zakje van dit en een blikje van dat, een bouillonblokje erbij voor de smaak en voila!  Maar kijk eens wat vaker
op de achterkant van de verpakkingen. Regelmatig worden er dingen aan toegevoegd
waarvan je denkt: “wat is dat nou weer?” En al die  E nummers die goedgekeurd zijn.
Ja, misschien is een beetje niet erg, maar als er bijna overal E nummers in het eten zitten,
krab je toch wel even achter de oren. Ook al ben je niet allergisch. Wat moet je dan nog eten?
Ik denk dat het goed is om je er van bewust te worden, dat al die gemakkelijke  voedingsmiddelen, ( lees vullingsmiddelen ), en al die ultra bewerkte producten,
vol zitten met toevoegingen om het langer houdbaar te maken,
kleurstoffen om het er beter uit te laten zien, smaakmakers, suikers en zoetstoffen
om het enigszins "lekker" te maken,
Kortom: allemaal dingen die we niet nodig hebben  en die ons zelfs “ziek” kunnen maken.
Dat gebeurt niet meteen, we kunnen wel wat hebben hoor, maar sta er eens bij stil
en kijk wat je allemaal kunt veranderen en zelf kunt bereiden met verse,
het liefst biologische ingrediënten en kruiden. Dan kun je die toevoegingen weglaten.
Dus geen fastfood meer,  maar slow food, zoals de artisjok-sjok-sjok.
Als je af en toe iets lekkers eet, wat niet gezond is, geniet daar dan van, maar maak er geen gewoonte van. En dát is de valkuil, want suiker en smaakversterkers werken verslavend.
Je bent geneigd er steeds meer van te eten.
#