2 augustus:
Zo had je het misschien nog niet gezien.
Laatst las ik een stukje van Neal Donald Walsh, waarin stond dat eten niet voor het plezier is, maar om te voeden. Daar moest ik even over nadenken.
“Hij heeft gelijk” dacht ik. Maar zo is het niet hoe het gaat.
Zeker tegenwoordig niet. In de oudheid aten mensen uit de natuur. Bessen, vruchten, kruiden, paddenstoelen, en vlees van dieren die in het wild leefden, of vissen die ze zelf vingen.
Daar haalden hun lichaam de voedingsstoffen uit die ze nodig hadden.
Die mensen aten om zich te voeden. Om te overleven. Om gezond te blijven.
Tegenwoordig is eten vaak een gezellige happening. Denk aan uit eten in een restaurant
wat gezellig is ingericht met leuke mensen om je heen.
Of op een mooi terras in een natuurlijke omgeving.
Het eten wordt zo opgediend dat het er heel smakelijk uitziet.
Kleurrijk met allerlei variaties en garneringen en daarbij nog een sausje. Mmm.
En wat denk je van een gezellige buurtbarbecue?
Waar de mensen veel te veel stukken vlees eten van dieren die in megastallen zijn vetgemest,
die het daglicht niet hebben gezien, gevaccineerd zijn met van alles en nog wat,
en volgepropt zijn met genetisch gemanipuleerde gewassen die ook nog flink bespoten zijn
met glyfosaat. Ja, dat is wel even slikken, hè. Zo had je het misschien nog niet gezien.
Als je dan vegetariër bent, zijn er wel alternatieven, maar dat is ook gekunsteld spul,
wat generlei voedingswaarde heeft, behalve de synthetische vitaminen die ze erin stoppen.
Maar, meestal zijn er ook salades bij, die hopelijk niet té erg bespoten zijn en goed afgewassen,
en daarbij stokbrood met kruidenboter. Lekker toch?
Het is in ieder geval een gezellige boel, en daar gaat het om.
In supermarkten is praktisch alles te verkrijgen, maar zo’n 90 % is, als het niet giftig is,
tenminste ongezond. Bijna niks is meer puur. Overal zitten toevoegingen bij.
Om het langer ‘goed’ te houden. Om de ingrediënten beter te kunnen vermengen.
Om het ‘smakelijk’ te maken. Om het aantrekkelijk te doen lijken. Om het een mooie kleur te geven en om ons uit balans te brengen. Sorry dat ik die laatste erbij zeg, maar zo zie ik het wel.
Het zit er in ieder geval niet voor onze gezondheid bij, anders zou het wel verboden worden. Suiker is slecht, en daarom maken ze kunstmatige zoetstoffen die nog vele malen slechter zijn. Mensen met overgewicht wordt wijsgemaakt dat je light moet eten, en dat is nou nét datgene waar ze de helft van het product hebben vervangen door water en bindmiddelen en zoetstoffen. Daardoor krijgen die mensen te weinig voeding binnen, alleen vulling, en gaan meer eten om voldaan te raken waardoor het overgewicht niet verdwijnt.
Iedere keer als je een product koopt, zou je het etiket, lees: “bijsluiter” moeten lezen
om te kijken wat er nou weer is bijgekomen voor onnatuurlijke stoffen.
Waarom kopen we het nog? Waarom eten we het nog?
Het valt niet mee om alleen gezonde dingen te nemen. Ze maken alles ook heel aantrekkelijk
en bedenken steeds nieuwe variaties van, van alles en nog wat.
Ik zag eens boterhamworst (wat al een mengseltje van allerlei rotzooi bij elkaar is) in de vorm van Mickey Mouse. Leuk voor de kinderen. Dan zullen ze het wel gaan eten. Leuk toch?
Kinderen vallen op kleuren en daarom zit er in snoepgoed zo veel kleurstoffen. De ouders vinden het ook leuk om bijvoorbeeld een prinsessen lollie met een blauwe jurk aan hun kind te kunnen geven. Het ziet er zo leuk uit. Ik hoorde eens van iemand die haar kind van kleurstoffen wilde onthouden, dat het kind op de grond van de winkel ging liggen stampen en schreeuwen:
“Ik wil kleurstoffen.” Ja, dan bedoel je het goed hè.
Het valt niet mee om al die verleiding te weerstaan. Nee, gezond eten is nog niet zo gemakkelijk. Vaak is het ook duurder, vooral de biologische variant.
Eten wordt vaak geassocieerd met gezelligheid. Zo vind ik het wel lekker ruiken als er gebarbecued word, hoewel ik al vele jaren geen vlees meer eet. Ik ruik dan eigenlijk ‘gezelligheid’. Ik denk dat Neal Donald Walsh met zijn uitspraak; ‘Eten is niet voor plezier, maar om te voeden’, misschien toch iets is om over na te denken.
Wil je je lichaam voeden, of wil je met plezier eten?
Zou het niet allebei kunnen?
Gewoon gezellig goed gezond gaan eten,
wat voedzaam is.
#
Zo had je het misschien nog niet gezien.
Laatst las ik een stukje van Neal Donald Walsh, waarin stond dat eten niet voor het plezier is, maar om te voeden. Daar moest ik even over nadenken.
“Hij heeft gelijk” dacht ik. Maar zo is het niet hoe het gaat.
Zeker tegenwoordig niet. In de oudheid aten mensen uit de natuur. Bessen, vruchten, kruiden, paddenstoelen, en vlees van dieren die in het wild leefden, of vissen die ze zelf vingen.
Daar haalden hun lichaam de voedingsstoffen uit die ze nodig hadden.
Die mensen aten om zich te voeden. Om te overleven. Om gezond te blijven.
Tegenwoordig is eten vaak een gezellige happening. Denk aan uit eten in een restaurant
wat gezellig is ingericht met leuke mensen om je heen.
Of op een mooi terras in een natuurlijke omgeving.
Het eten wordt zo opgediend dat het er heel smakelijk uitziet.
Kleurrijk met allerlei variaties en garneringen en daarbij nog een sausje. Mmm.
En wat denk je van een gezellige buurtbarbecue?
Waar de mensen veel te veel stukken vlees eten van dieren die in megastallen zijn vetgemest,
die het daglicht niet hebben gezien, gevaccineerd zijn met van alles en nog wat,
en volgepropt zijn met genetisch gemanipuleerde gewassen die ook nog flink bespoten zijn
met glyfosaat. Ja, dat is wel even slikken, hè. Zo had je het misschien nog niet gezien.
Als je dan vegetariër bent, zijn er wel alternatieven, maar dat is ook gekunsteld spul,
wat generlei voedingswaarde heeft, behalve de synthetische vitaminen die ze erin stoppen.
Maar, meestal zijn er ook salades bij, die hopelijk niet té erg bespoten zijn en goed afgewassen,
en daarbij stokbrood met kruidenboter. Lekker toch?
Het is in ieder geval een gezellige boel, en daar gaat het om.
In supermarkten is praktisch alles te verkrijgen, maar zo’n 90 % is, als het niet giftig is,
tenminste ongezond. Bijna niks is meer puur. Overal zitten toevoegingen bij.
Om het langer ‘goed’ te houden. Om de ingrediënten beter te kunnen vermengen.
Om het ‘smakelijk’ te maken. Om het aantrekkelijk te doen lijken. Om het een mooie kleur te geven en om ons uit balans te brengen. Sorry dat ik die laatste erbij zeg, maar zo zie ik het wel.
Het zit er in ieder geval niet voor onze gezondheid bij, anders zou het wel verboden worden. Suiker is slecht, en daarom maken ze kunstmatige zoetstoffen die nog vele malen slechter zijn. Mensen met overgewicht wordt wijsgemaakt dat je light moet eten, en dat is nou nét datgene waar ze de helft van het product hebben vervangen door water en bindmiddelen en zoetstoffen. Daardoor krijgen die mensen te weinig voeding binnen, alleen vulling, en gaan meer eten om voldaan te raken waardoor het overgewicht niet verdwijnt.
Iedere keer als je een product koopt, zou je het etiket, lees: “bijsluiter” moeten lezen
om te kijken wat er nou weer is bijgekomen voor onnatuurlijke stoffen.
Waarom kopen we het nog? Waarom eten we het nog?
Het valt niet mee om alleen gezonde dingen te nemen. Ze maken alles ook heel aantrekkelijk
en bedenken steeds nieuwe variaties van, van alles en nog wat.
Ik zag eens boterhamworst (wat al een mengseltje van allerlei rotzooi bij elkaar is) in de vorm van Mickey Mouse. Leuk voor de kinderen. Dan zullen ze het wel gaan eten. Leuk toch?
Kinderen vallen op kleuren en daarom zit er in snoepgoed zo veel kleurstoffen. De ouders vinden het ook leuk om bijvoorbeeld een prinsessen lollie met een blauwe jurk aan hun kind te kunnen geven. Het ziet er zo leuk uit. Ik hoorde eens van iemand die haar kind van kleurstoffen wilde onthouden, dat het kind op de grond van de winkel ging liggen stampen en schreeuwen:
“Ik wil kleurstoffen.” Ja, dan bedoel je het goed hè.
Het valt niet mee om al die verleiding te weerstaan. Nee, gezond eten is nog niet zo gemakkelijk. Vaak is het ook duurder, vooral de biologische variant.
Eten wordt vaak geassocieerd met gezelligheid. Zo vind ik het wel lekker ruiken als er gebarbecued word, hoewel ik al vele jaren geen vlees meer eet. Ik ruik dan eigenlijk ‘gezelligheid’. Ik denk dat Neal Donald Walsh met zijn uitspraak; ‘Eten is niet voor plezier, maar om te voeden’, misschien toch iets is om over na te denken.
Wil je je lichaam voeden, of wil je met plezier eten?
Zou het niet allebei kunnen?
Gewoon gezellig goed gezond gaan eten,
wat voedzaam is.
#